Is gel slecht voor je haar?

In de wereld van haarstyling is gel een van de meest gebruikte producten. Van het creëren van strakke kapsels tot het in bedwang houden van kroes, gel biedt veelzijdige mogelijkheden. Toch vragen velen zich af of het gebruik van gel schadelijk kan zijn voor het haar. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijke effecten van haar gel op je lokken.

Wat zit er in haar gel?

Om te begrijpen of gel slecht is voor je haar, is het belangrijk om te weten wat er in zit. De meeste haar gels bevatten ingrediënten zoals alcohol, polymeren, en andere chemische stoffen die helpen het haar in model te houden. Alcohol wordt vaak gebruikt omdat het snel droogt, maar het kan ook het haar en de hoofdhuid uitdrogen.

Mogelijke nadelen van haar gel

 • Uitdroging van Haar en Hoofdhuid:
  Alcohol in haar gel kan de natuurlijke oliën van je haar en hoofdhuid verwijderen, wat kan leiden tot droog, broos haar en een droge, geïrriteerde hoofdhuid. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met van nature droog of beschadigd haar.

 • Opbouw van product:
  Regelmatig gebruik van haar gel kan leiden tot productopbouw. Dit gebeurt wanneer de gel zich ophoopt op je haar en hoofdhuid, wat het haar zwaar en levenloos kan maken. Het kan ook poriën op je hoofdhuid verstoppen, wat kan leiden tot roos en haaruitval.

 • Verlies van glans en vocht:
  Door de uitdrogende effecten van sommige ingrediënten kan het gebruik van gel je haar zijn natuurlijke glans en vocht ontnemen. Dit kan resulteren in een doffe, ongezonde uitstraling.

 • Haarbeschadiging:
  Overmatig gebruik van gel, vooral als het vaak wordt gecombineerd met warmtebehandelingen zoals föhnen of stijltangen, kan leiden tot gespleten haarpunten en breuk.

Zijn er gezondere alternatieven?

Als je zorgen hebt over de potentiële nadelen van haar gel, zijn er gelukkig alternatieven die milder kunnen zijn voor je haar:

 1. Natuurlijke Haarproducten: Kies voor gels die natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals aloë vera of lijnzaad, die het haar minder snel uitdrogen.
 2. Leave-in Conditioners: Deze kunnen helpen om het haar in model te houden terwijl ze het tegelijkertijd hydrateren.
 3. Mousse of Hairspray: Deze producten kunnen soms een lichtere hold bieden zonder de nadelige effecten van gel.

Tips voor gezond gebruik van haar gel

 1. Matig Gebruik: Gebruik gel niet dagelijks. Geef je haar regelmatig een pauze om te herstellen.
 2. Grondig Reinigen: Was je haar regelmatig en grondig om productopbouw te voorkomen. Gebruik een reinigende shampoo om restjes gel te verwijderen.
 3. Hydratatie: Zorg ervoor dat je haar goed gehydrateerd blijft door het gebruik van conditioners en haarmaskers.

Haar gel kan zeker een handig hulpmiddel zijn voor het stylen van je haar, maar het is belangrijk om het met mate te gebruiken en te kiezen voor producten die vriendelijk zijn voor je haar en hoofdhuid. Bij onze kapsalon in hoorn werken we alleen maar met natuurlijke haarproducten die niet schadelijk zijn zoals Kevin Murphy, NOIR Stockholm en Mediceuticals.